Bel ons voor deskundig advies: (038) 46 80 200

ALM - Superieur voor uw interieur

Ivonne Willemsen, interieurarchitecte KNVB

Voor de verbouwing van het nieuwe kantoor in Deventer van District Oost van het amateurvoetbal van de KNVB schakelde de KNVB interieurarchitect Ivonne Willemsen in.

Zij is vanuit Oosterbeek actief met haar bureau voor interieurarchitectuur: “ALM was voor mij een compleet nieuwe partner om mee samen te werken, maar we begrepen elkaar direct.” Ivonne Willemsen is geen onbekende voor de KNVB. De KNVB liet in Zeist op haar hoofdkantoor een extra verdieping plaatsen. Adviesbureau Twijnstra Gudde maakte hiervoor een huisstijlplan dat transparantie, dynamiek en laagdrempeligheid uitstraalt. Voor dit plan in Zeist was Ivonne Willemsen de interieurarchitect en het lag voor de hand de nieuwe vestiging in Deventer deze nieuwe look ook direct mee te geven. Ivonne: “Uiteraard is het pand in Deventer geen kopie van mijn werk voor de KNVB in Zeist. Elk pand is uniek en probeer ik een eigen sfeer mee te geven. Wel is er een soort rode draad waaraan ik mij heb gehouden, die vind je terug in de gebruikte vormen en kleuren.”

Focus op het ‘nieuwe werken’
Centraal in het interieurontwerp voor het nieuwe kantoor staat het zogeheten ‘nieuwe werken’. Ivonne: “De KNVB in Zeist heeft samen met organisatiebureau Twijnstra Gudde onderzoek gedaan naar het zogeheten ‘nieuwe werken’. Daarin kijk je naar een ideale werkwijze waarbij medewerkers en afdelingen zo optimaal als mogelijk is kunnen werken. Ronald Korthagen heeft naar dit fenomeen ook zelf onderzoek verricht. Zijn bevindingen vormden de grondslag van het interieurplan. Hij heeft goed naar zijn eigen organisatie gekeken en onderzocht waar zijn medewerkers behoefte aan hadden. Dit betekent dat er meer met open ruimtes is gewerkt waardoor de medewerkers onderling beter kunnen communiceren. Ook waren voorheen afdelingen teveel versnipperd door het pand. Door meer te clus-teren is er een enorme verbeteringsslag gemaakt in de onderlinge communicatie.” 

De stijl is gelijk aan de kernwaarden: kleurrijk en transparant 
“De opdracht betrof vier verdiepingen. De gehanteerde stijl kun je samenvatten in twee trefwoorden: kleurrijk en transparant, hierin vind je dus de kernwaarden van de KNVB verwerkt. Immers, de KNVB is ook een zeer kleurrijke organisatie! We hebben de kleuren oranje, zwart, blauw, wit en grasgroen op subtiele wijze verwerkt. Typische voetbalkleuren. Oranje komt terug in de huisstijl en de kleuren blauw en groen zijn gebruikt als accentkleuren op de diverse verdiepingen. Ook lag de uitdaging er om het bestaande meubilair te integreren in het nieuwe ontwerp. We zijn erin geslaagd hiervan een eenheid te smeden.”

Opzet op basis van onderzoek 
“Op basis van het onderzoek van Ronald Korthagen heeft ALM een eerste opzet gemaakt, nog voordat ik in beeld was. Samen hebben we vervolgens de plannen van ALM bekeken en bijgestuurd, waar nodig. Al in die fase merkte ik dat ALM zich als een enorm betrokken partner opstelde. Ze hebben, buiten de bouwkundige wijzigingen, tal van zaken gerealiseerd, zoals het buffetmeubel en de verrijdbare banken in de lunchruimte. Maar ook de betimmering van de wand bij de lift met een vaste bank ervoor. Deze wandbetimmering loopt door in de nieuwe receptiebalie. Ook zijn er ontmoetingsplekken gecreëerd in de centrale hallen van de diverse verdiepingen met bankelementen. Die ontmoetingplekken passen mooi in het concept van het nieuwe werken. Verder heeft ALM op de tweede verdieping de plafondhoge kastenwanden gerealiseerd. He interieur biedt een smaakvolle combinatie van allerlei materialen. Voor de werkplekomgevingen is gekozen voor de rustige kleuren aluminium en vergrijsd noten. De ontmoetingsplekken en de lunchruimte zijn vooral kleurrijk.”

Goed gevoel voor esthetiek 
Ivonne: “Terugkijkend kan ik concluderen dat het een ontzettend leuk project is geweest, de samenwerking met de heer Korthagen van de KNVB was inspirerend en in een driehoek met Bart Stijkel van ALM hebben we alle details goed doorgesproken. Daar was al snel sprake van een hecht team. Wat ik bijzonder aan ALM vond, is dat zij heel goed begrepen wat wij bedoelden met de kernwaarden van de KNVB en de uitwerking daarvan op het interieur. Zij hebben onze plannen zeer zorgvuldig in de praktijk vertaald. Op de een of andere manier combineren zij een grote technische ervaring met een goed ontwikkeld gevoel voor esthetiek. Het vertrouwen daarin was er direct en we hebben er bij de uitvoering ook niet bovenop gezeten. ALM is een partner die je gewoon zijn gang kan laten gaan. Af en toe hebben we de vinger aan de pols gehouden en de voortgang kortgesloten. Eigenlijk is door ALM alles uitgevoerd en geïnstalleerd zoals we het voor ogen hadden.” 
http://www.ivonnewillemsen.nl

Ivonne Willemsen, interieurarchitecte KNVB